18 Dub

Rošt – květen

Zprávy z Klasu

     Přestože poslední březnové úterý foukal studený vítr, vypravili jsme se na první výlet do nedalekého okolí. Vlakem jsme zamířili do Kolína. Pro tuto návštěvu jsme požádali IC v Kolíně o prohlídku města. Začínali jsme v Synagoze, pokračovali na židovský hřbitov, naše průvodkyně nás vedla poté k místnímu zámku, v němž sídlí část kanceláří městského úřadu. Pod radnicí na hlavním náměstí jsme sešli do sklepních prostorů s lapidáriem. Naši prohlídku jsme ukončili na náměstí s krásnou renesanční radnicí. Poté už sami jsme pokračovali buď do muzea na  náměstí nebo většinou do dalšího proti  katedrále.

     Kolín už byl naším cílem podruhé, ale tehdy jsme zhlédli katedrálu a kmochův ostrov. Škoda, že mladá průvodkyně nenabídla více informací.

     9.dubna se konečně napotřetí podařilo setkání s Mgr. Ilonou Nápravníkovou, která se zabývá využitím bylin pro zdraví . Seznámila nás s procesem, jak byliny na člověka působí, jak připravovat maceráty, čaje i odvary. Macerát je totéž co výluh. Dověděli jsme se, jakých chyb se běžně dopouštíme. Samozřejmě nás paní Mgr. seznámila i s těmi běžně dostupnými i těmi, které u nás nerostou. Téměř dvouhodinová přednáška všechny zaujala, bylo mnoho dotazů i vyčerpávajících odpovědí. Paní Nápravníková je vtipná, milá a ví velmi mnoho o působení bylin. Dostali jsme kontakt na její ordinaci. Vždy je nutné osobní setkání.

     Další dvě schůzky nás čeká návštěva Chrudimi opět s průvodcem. Bude to taktéž druhé setkání s tímto městem. První květnovou schůzku tradiční věnujeme burze výpěstků během neformálního posezení u Kubátů na zahradě.

Kubátovi

                                                                            

      

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *